به گزارش مهرگان پرس به نقل از ایران تئاتر، مراسم یادبود و بزرگداشت مرحوم بانو لئونی تاشچیان، هنرمند پیشکسوت تئاتر، نقاش و طراح ارمنی و رونمایی از آثار هنری او با حضور کاظم نظری (مدیرکل هنرهای نمایشی)، سرگی گریکوریان (رایزن فرهنگی سفارت ارمنستان در ایران)، حسن رونده (مسئول امور استانهای ادارهکل هنرهای نمایشی)، احمد جولایی (پژوهشگر هنر)، گریکو قازاریان (مترجم و پژوهشگر هنر)، هیئت امنای ارامنه تهران، سرجیک مارقاریان (سخنگو مراسم)، آلیس شاهمرادیان (مدیر موزه آرداک مانوکیان) وجمعی از هنرمندان و پژوهشگران ایرانی و ارمنی در موزه اسقف اعظم آرداک مانوکیان (کلیسای مریم مقدس)، عصر روز پنجشنبه 14 مهر برگزار شد.
در ابتدای این مراسم، آلیس شاهمرادیان، مدیر موزه آرداک مانوکیان ضمن خوشآمدگویی به حاضران و میهمانان مراسم گفت: «امروز چهلمین روز درگذشت بانوی هنرمند لئونی تاشچیان است و ما در موزه اسقف اعظم آرداک مانوکیان که در سال ۲۰۰۸ میلادی به این نام خوانده شد و به نام موزه مردمشناسی ارامنه نیز شهرت دارد، جمع شدهایم.»
او ادامه داد: «این موزه شامل لوازم و وسایل مربوط به برگزاری مراسمهای مذهبی، تصاویر و اطلاعات کلیساها و دیرهای ارامنه کشور، لباس سنتی زنان ارامنه در دورههای مختلف تاریخی، تندیسهای اهدایی بانو لیلیت تریان، مجسمهساز برجسته و سایر آثار هنرمندان ارامنه است. آرداک مانوکیان نام رهبر دینی کلیسای ارمنی ایران است که به مدّت چهل سال، از سال ۱۹۶۰ تا سال ۲۰۰۰ میلادی، این سمت را به عهده داشتهاست. این موزه بهطور رسمی در ۱۴ آبان ۱۳۸۷ (۴ نوامبر ۲۰۰۸) با حضور پیشوای دینی ارمنیان، جاثلیق اعظم آرام اول، رهبر کل ارمنیان حوزه سیلیسی، که به عنوان مهمان رسمی در تهران حضور داشت، افتتاح شد.»
سرجیک مارقاریان، دیگر سخنران این مراسم گفت: «بانو لئونی تاشچیان در یک خانواده فرهنگی چشم به جهان گشود، او در زمینه ادبیات و زبان ارمنی تحصیلات خودش را طی کرد. هنر را نزد پدرش که بازیگر، مجسمهساز و نقاش بود آموخت. تاثیر پدر او در زمینه هنر بسیار زیاد است، او تئاترهای زیادی را به زبانهای فارسی، ارمنی و ترکی اجرا کرده است. لئونی تاشچیان، مادرش و تنی چند از خیرین از بنیانگذاران مجموعه فرهنگی و ورزشی سیپان بودند. در سال 1380 او از طرف وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی به عنوان یکی از زنان تاثیرگذار و پیشرو در زمینه هنر مورد تقدیر قرار گرفت.»
در ادامه این مراسم، کاظم نظری، مدیرکل هنرهای نمایشی وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی، در سخنانی گفت: «از درگذشت این بانوی هنرمند کشورمان بسیار متاثر شدیم، روح تمام ارامنه ایرانی که هنرشان را به دید همگان گذاشتند، شاد باشد. ما هنرمندان بزرگ و خوبی از ارامنه در ایران داریم که بسیار افتخار است. به همه عزیزان ارامنه عرض احترام دارم و جایگاهشان همیشه در قلب ما هست؛ احترام خاصی هم مقام معظم رهبری به ارامنه دارند که همه ما شاهدش هستیم و در مناسبتهای مختلف به منازل ارامنه عزیز میروند و عرض احترام دارند. همچنین وزیر محترم فرهنگ و ارشاد اسلامی نیز توجه ویژهای به هنرمندان عزیز ارمنی دارند.»
او ادامه داد: «ما به همه هنرمندان ارمنی خصوصا هنرمندان تئاتر احترام ویژهای قائل هستیم و این عزیزان سالیان سال به کشور خدمت و نمایشهای زیادی را تولید کردند. امیدواریم که این ارتباطات همچنان برقرار باشد و تولیدات مشترک داشته باشیم و بتوانیم میزبان گروههای نمایشی ارامنه در سالنهای اصلی نمایشی کشور باشیم و وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی خصوصا ادارهکل هنرهای نمایشی از این گروههای نمایشی حمایت خواهد کرد.»
مدیرکل هنرهای نمایشی افزود: «با رایزن فرهنگی سفارت ارمنستان در ایران، صحبتهای خوبی انجام شده است. امیدواریم این ارتباطات بیش از پیش باشد و ما بتوانیم تولیدات مشترک داشته باشیم و حتی اعزام گروههای نمایشی ایران به ارمنستان و از ارمنستان به ایران را شاهد باشیم.»
در ادامه این مراسم بزرگداشت، مستند پرتره لئونی تاشچیان به کارگردانی احمد جولایی برای حاضران پخش شد.
سرگی گریکوریان، رایزن فرهنگی سفارت ارمنستان در ایران، سخنران بعدی این مراسم بود که گفت: «مایه افتخار و خوشحالی است که امروز مراسم بزرگداشتی برای این بانوی هنرمند برگزار شده است؛ شخصی که سالها در عرصه هنر و فرهنگ ایران و ارمنستان فعالیت داشتند. قدردان زحمات چنین هنرمندانی هستیم که با فعالیتهای خود، دو ملت و دو قوم ایرانی و ارمنی را بهم نزدیک کردهاند و به یکدیگر فرهنگ خود را شناساندهاند و باعث نزدیکی روابط دو کشور شدهاند.»
سپس، آرگین ماتوسیان، مسئول مجموعه فرهنگی و هنری سیپان درباره فعالیتهای این مجموعه گفت: «مجموعه فرهنگی، هنری و ورزشی سیپان با عمری 60 ساله در زمینههای تئاتر، سرود، نقاشی، عروسکسازی، رشتههای فرهنگی ارمنی و رشتههای ورزشی فعالیت میکند. بانو لئونی تاشچیان از موسسان این مجموعه بودند و ما با کمک او در این سالها در زمینه تئاتر فعالیتهای زیادی داشتهایم؛ متاسفانه به دلیل شیوع بیماری کرونا ما در این 3 سال اخیر فعالیت زیادی نداشتهایم و از تیرماه سال جاری فعالیتها از سر گرفته شده است. ما در این مجموعه میزبان بیش از 200 هنرمند و کارجوی ارمنی هستیم.»
در پایان این مراسم بزرگداشت، کاظم نظری، مدیرکل هنرهای نمایشی، از آرگین ماتوسیان، مسئول مجموعه فرهنگی، هنری و ورزشی سیپان به پاس تلاشهای او در زمینه آموزش هنر و ادامه دهنده راه خانم لئونی تاشچیان، قدردانی کرد.
لئونی تاشچیان در یک خانواده هنری در سال 1305 خورشیدی، در شهر مراغه چشم به جهان گشود. او اولین فرزند مگردیچ و آروسیاک بود. او زبان هنر را از دوران کودکی نزد پدر و مادر فرا گرفت و به گفته خود او، از دانشگاه آنان فارغالتحصیل شد.
علاقه او به آموزش و نیز خلق آثار نقاشی به گونهای بود که در پانزدهسالگی توانست هنرمندی صاحب سبک شود. هنگام برگزاری نمایشگاه جهانی کودک و نوجوانان در هندوستان، وقتی یکی از تابلوهای نقاشی لئونی را جهت شرکت به این نمایشگاه فرستادند، مسئولین نمایشگاه به این دلیل که اثر او کار یک هنرمند حرفهای است و به یک نوجوان 15 ساله تعلق ندارد، از قبول آن سر باز زدند.همچنین علاقهمندی لئونی تاشچیان به هنر نمایش باعث شد تا مجموعهای فرهنگی و هنری به نام سیپان راهاندازی کند تا در آن کلاسهای تئاتر و برنامههای نمایشی نیز اجرا شود.