به گزارش مهرگان پرس،ایوب آقاخانی، مدیر دفتر مطالعات و پژوهش های مرکز هنرهای نمایش حوزه هنری و طراح و مسئول پروژه «چهارفصل تئاتر ایران» از انتشار ششمین فراخوان از دور نوین این پروژه ی جامع ملی آموزش نمایشنامه نویسی این بار با عنوان «کودک و محیط زیست» خبر داد.
در بخشی از فراخوان ششمین دوره «چهارفصل تئاتر ایران» آمده است: «محیط زیست»، که از طبیعت آغاز شده و به «شرایطِ برساخته زیستیِ پیرامون» میرسد، از مسائل رَکین و بنیادین بشر معاصر است. همین حد از تأثیر انسان معاصر، سببساز شکلگیری جریانهای فکری، عملیاتی، و باورهای متنوع اما کاربردی این حوزه را سبب شده و دستهها و نحلههای متکثر را ـ خواسته یا ناخواسته، خوب یا بد ـ شکل داده است.
این میانه نقش کودک بهمثابهی لوحِ سفیدِ نانوشتهای که ـ بخواهد یا نه ـ باید در مسیر زیستش وارد این چالش شود، برای رقمزدن آینده بشریت و محیط پیرامونش بسیار پررنگ، مهم، پیچیده و تعیینکننده است. هم رفتار انسان با دو عنصر «کودک» و «محیط زیست» و هم آغاز رفتارِ «کودک با محیط زیست»، هر دو محور به نظر شایسته مکث، تأمل، و درنگی عمیق است؛ اگر ما نیز در قافله همین «انسان معاصریم» و همین آینده برای ما نیز مهم است.
لذا بدینوسیله از کلیه علاقهمندان به ادامه راه نمایشنامهنویسی یا آغاز این راه در سرتاسر کشور ـ به استثنای کلانشهرِ تهران ـ دعوت میکند که ایدههای اولیهی خود را موجز و فشرده ـ حداکثر در یک صفحه ـ دربارهی «کودک و محیط زیست» (شامل «کودک» و «محیط زیست» به عنوان عناصر مهمی که باید مورد توجه واقع شوند و یا رابطه «کودک» با «محیط زیست» و یا تأثیر این دو عنصر بر هم و...) حداکثر تا نیمه فروردین ۱۴۰۰ به دبیرخانه پروژه چهارفصل تئاتر ایران یعنی دفتر مطالعات و پژوهشهای این مرکز به آدرس الکترونیکی ارسال کنند.
بدیهی است به روال همیشه، پس از بررسی و تأیید ایدههای اولیه توسط اعضای هیئتعلمی فصل ششم ـ که متعاقباً اعلام و معرفی خواهند شد ـ برگزیدگان فرصت خواهند داشت ایدههای مصوب خود را در مهلتی که اعلام میشود تبدیل به نمایشنامه کامل کرده و دوباره برای بررسی اعضای هیئتعلمی فصل ارسال کنند.
علاقهمندان به شرکت در این فصل از پروژه میتوانند رویکردهای خود را در قالبهای مختلف تنظیم کنند. به عبارتی ایدههای اولیه میتواند جدا از عرفِ نمایشنامهها برای صحنه، بهعنوان آثار عروسکی (برای گروههای سنی مختلف) نیز پیشبینی شوند.
کارگاه های فصل پنجم این پروژه ششم اسفند برگزار شد و شرکت کنندگان در آن فصل با عنوان «مدافعان سلامت» در حال بازنویسی نهایی آثار خود هستند.
نمایشنامه «سَنت لائوکوئون» در تئاتر شهر رونمایی میشود
تالار مشاهیر تئاتر شهر جمعه پیشرو (۱۵ اسفند) میزبان مخاطبان و علاقه مندان تئاتر با برگزاری آیین رونمایی، نمایشنامه خوانی، نقد و بررسی و جشن امضای نمایشنامه «سَنت لائوکوئون» به نویسندگی بهرام شادانفر خواهد بود. این نمایشنامه طی روزهای گذشته توسط انتشارات «نمایش» در دسترس مخاطبان قرار گرفته بود.
محمودرضا رحیمی، پریسا محمدی، علی نجفی زاده، علی ضیایی، امیرنیک سرشت، حسام کلانتری و فرزانه کاظمی از جمله هنرمندانی هستند که در این مراسم به عنوان نقش خوان حضور دارند.
بهرام شادانفر در توضیح این نمایشنامه نوشته است: در اساطیر یونان، شخصیتی وجود دارد که در متون کهن فقط سه بار از او نام برده شده. او تنها کسی است که مخالف آوردن اسب چوبی به داخل شهر ترواست. در داستان ها آمده که خدایان او را عذاب کردند تا نقشه اسب تروا لو نرود. در موزه واتیکان مجسمهای از این آدم نهچندان مهم وجود دارد که اولین اثر هنری و سنگ بنای این موزه است. این مجسمه را میکلآنژ در سال ۱۵۰۶ میلادی کشف میکند و به گفته خودش از قعر اقیانوس بیرون میآورد.
شادانفر در ادامه یادآور شده: واتیکان این مجسمه را متعلق به دوره هنر هلنی و ساخته شده در قرون قبل از میلاد مسیح میداند اما امروز با تکنولوژیهای جدید، بسیاری از آثار هنری این موزه از جمله این مجسمه دوباره بررسی شدهاند و مشخص شده که قدمت این آثار به همان قرن شانزدهم میلادی باز میگردد یعنی زمان زیست میکل آنژ، کاشف این آثار. آیا میکل آنژ یک جاعل آثار هنری بوده؟ چرا واتیکان خواهان مجسمه این فرد گمنام است؟ چرا از قهرمانان معروف اساطیری مجسمهای به این بزرگی و عظمت وجود ندارد؟ آیا نقش این شخص در جنگ تروا چیزی بیشتر از آنی است که در متون کهن آمده؟
یادداشت شادانفر به عنوان نمایشنامهنویس این اثر اینگونه پایان یافته: نام این فرد لائوکوئون است و در این نمایشنامه کوشش شده به سوالاتی که در مورد این فرد به ظاهر گمنام و اهمیت او در جنگ تروا و دلیل علاقه میکلآنژ و واتیکان به وی مطرح است پاسخی دادهشود. در این اثر به صورت موازی در اپیزودهای مختلف به زندگی لائوکوئون و میکلآنژ از زاویهای متفاوت با آنچه در تاریخ آمده، پرداخته شدهاست.
معرفی داوران سومین جشنواره ملی تئاتر کوتاه کیش
سعید اسدی، آرش دادگر و نادر فلاح نمایشهای ساحلی و کافه ای سومین جشنواره ملی تئاتر کوتاه کیش را داوری میکنند. بخش کافهای جشنواره به دلیل همه گیری کرونا به صورت پخش فیلم آثار برگزار میشود.
سومین جشنواره تئاتر کوتاه کیش با حمایت سازمان منطقه آزاد کیش از ۱۳ تا ۱۵ اسفند ۱۳۹۹ با رعایت کامل شیوهنامه های بهداشتی برگزار می شود.
این رویداد با دبیری عباس نجاری در سه بخش مسابقه نمایشهای کافهای، ساحلی و طرحها و ایدههای اجرایی مکتوب برگزار می شود.
این جشنواره با هدف تلاش برای گسترش، حمایت و تقویت جایگاه تئاتر محیطی و تئاتر کوتاه، هویت بخشی به نمایش های کافه ای و ساحلی،حمایت از گونه ها و اشکال مختلف اجرایی تولید و حمایت از طرح ها و ایده های خلاق نمایشی در جزیره کیش برگزار می شود.
منبع:ايرنا