به گزارش مهرگان پرس،
جنوب است و مردمان خونگرمش، چابهاراست وسرزمین چهاربهارش. دل به دریای آرامش این سرزمین میزنیم و به چابهار میرویم تا از همیاری اجتماعی مردمان این دیار بگوییم. مردمانی خونگرم که نوع دوستی در ذاتشان است و همین نوع دوستی، همیاری اجتماعی بین آنها را رنگ و بویی دیگر بخشیده است. راوی همیاری اجتماعی چابهاریها، خودش اهل ایرانشهر و از سال89 همراه خانواده بزرگ رسالت است و درشهرهای مختلف این استان فعالیت داشته است.
از مردمان بلوچ و باصفای این سرزمین است که همچون بسیاری از رسالتیها شروع کارش در کرمان بوده و با راهاندازی شعبه چابهاردرآنجا مشغول به کار میشود. بعد ازسالها خدمت در سازمان رهیاری بانک قرضالحسنه رسالت، این بار درجبههای دیگر از نهاد مردمی رسالت با عزمی راسخ و عِرق رسالتیاش کمر همت بسته و همچون دیگر همراهان در مسیرتحقق اهداف مجموعه در حرکت است.
سجادی این بار با 350کیلومتر فاصله از زادگاهش در تنها بندراقیانوسی کشوراز همیاری اجتماعی میگوید. البته که علاوه بر چابهار، کنارک، زرآباد، دشتیاری، نیک شهر و قصرقند دیگر شهرستانهای است که سجادی و تیم چندنفرهشان رهیاری میکنند. میگوید در این شش شهرستان یکی مثل چابهار بخاطر نزدیکی به دریا و شوری آب، کشاورزی در آنجا معنایی ندارد و بیشتر شغلها وابسته به دریا است و برعکس زرآباد همانطور که از اسمش پیداست خاکش طلا و همه محصولات کشاورزی و صیفیجات در این شهرستان قابل کشت است. اما وجه اشتراک این شش شهرستان با مابقی شهرستانهای سیستان و بلوچستان در سوزن دوزی زنان است.
از عِرق مردم این دیار به همیاری اجتماعی، قرضالحسنه وکارآفرینی اجتماعی می گوید واعتقاد دارد همیاری اجتماعی با مردمان بلوچ عجین شده و در زندگیشان هرروز به نوعی همدیگر را همیاری میکنند. نمونه بارز این همیاری اجتماعی را در ازدواج جوانان این دیار می داند که بعد از انتخاب همسر، اقوام و دوستان و آشنایان همگی مشارکت کرده و هرکسی در حد توان سهمی در برگزاری مراسم ازدواج دارد. اینجا همیاری اجتماعی رنگ و بویی دیگر دارد و همه بی منت کنار هم هستند و به این همیاری اجتماعی" بجاری" میگویند.
اما بجاری که فقط برای ازدواج نیست و این مردمان خونگرم هرجا که حرف از همیاری و همراهی باشد دستشان بالا و دلشان دریاست.
میگوید به قرضالحسنه هم به همان میزان همیاری اجتماعی تعصب خاص دارند و سیستان و بلوچستان را تنها استانی میداند که حدود10سال است تمام وامها بدون کارمزد پرداخت میشود و استقبال چابهاریها هم از این مهم بی نظیر است.
کارآفرینی اجتماعی نیز مورد توجه مردمان این آب و خاک است، مردان و بویژه زنانی که دستان هنرمندی دارند و میخواهند سهمی در اداره امور زندگی داشته باشند. بیشتر مردان که صیاد و عمده کار و کسبشان دریایی است و زنان دوشاش این مردان کار می کنند. زنان این دیار همه هنرمند و در رشته هایی همچون خیاطی و سوزندوزی به صورت حرفهای میتوانند فعالیت داشته باشند. بعضی که خودشان ابزار و وسایل لازم را در اختیار دارند و بعضی هم با بهرهگیری از سامانههای ام رسالت و از طریق ام بازار وسایل مورد نیاز را تهیه و مشغول به کار شدند.
کارآفرینی اجتماعی و کارو کسبهای که شکل گرفته کم کم بر سر زبانها افتاده و از بازار اعضا و تامین ابزار و مواد موردنیاز در این بازار استقبال شد. سجادی، کارآفرینی اجتماعی در روستای تاریخی تیس در چابهار را نمونهای از استقبال زنان میداند و میگوید زنان این روستا همه در خانه خیاطی می کردند اما با درآمد پایین. با بهره گیری از سامانههای ام رسالت و منطقه آزاد چابهار به عنوان سازمان حامی، چرخ خیاطی و ابزار لازم در اختیار اعضای کانونهای همیاری اجتماعی متقاضی قرار گرفت. حالا دیگرزنانی که وضعیت کاروکسبشان بهتر شده این حال خوبشان را دهان به دهان با بقیه به اشتراک میگذارند.
این همراه رسالتی این بار از کار خودشان میگوید از رهیارانی که درشهر و روستاهای دورونزدیک این شهرستانها کنار اعضای خانواده رسالت هستند تا بلکه با هم مسیر شدن با هم، باری از دوش این مردمان بردارند. از راهبران کانونهای همیاری اجتماعی که برای در اختیار داشتن اینترنت وپیگری کار اعضا 80 کیلومتر مسیر را به جان می خرند. عضوی که خود از طریق صندوق توسعه دریایی با نهاد مردمی رسالت آشنا شد و حالا علاوه بر روستای خودشان که روستاهای اطراف را نیز با سامانه های ام رسالت آشنا کرده و عضو کانون همیاری اجتماعی شدند.
ازشیرینیهای کارش میگوید، از اینکه حال خوب اعضای کانونهای همیاری اجتماعی کام رهیاران رسالت را هم شیرین میکند و یکی از بهترین خاطرهها را مربوط به زن سرپرست خانواری میداند که کارش کلوچهپزی بود و در نانواییهای سنتی کار میکرد اما چون سرمایه و ابزار کاری در اختیار نداشت، درآمد خوبی هم نداشت. از زنان همشهریش در مورد سازمانهای حامی، سامانههای ام رسالت و...شنیده بود. عضو کانونهای همیاری اجتماعی شد و با همت اعضای کانون توانست فِرصنعتی بگیرد و برای خودش کار کند. حالا یک سال و نیم گذشته و کارش رونق گرفته ونان آور چهارفرزندش است و این همان شهدی است که کام ما را شیرین میکند.
سجادی تعداد هستههای کارآفرینی را 73 هسته عنوان میکند و یادآور میشود این هسته ها عمدتا در حوزه صنعتی، دامداری، کشاورزی، خیاطی، سوزن دوزی و...فعالیت دارند.
این همراه خانواده رسالت میگوید خوشحالم از اینکه کنار مردم و اعضای کانونها هستیم، برخی اعضا سطح سواد پایینی دارند و ما و راهبران کانون تمام سعی خود را به کار بستهایم تا هیچ عضوی از این فعالیتها دورنماند. همه ما در خانواده بزرگ رسالت به دنبال یک هدف هستیم و با تمام وجود برای تحقق این هدف و ایجاد حس خوب برای اعضای کانون های همیاری اجتماعی در حرکت هستیم. به امید روزی که سبک بهتر کاروزندگی برای همه اعضا محقق شود.