به گزارش مهرگان پرس،با توسعه شهرها و افزایش جمعیت آنها و گسترش صنایع روز به روز بر اهمیت کنترل آلودگی محیط زیست افزوده میشود؛ یکی از عوامل آلودگی محیطزیست فاضلابها هستند که میبایست آنها را به طریق بهداشتی جمعآوری،تصفیه و مجدداً به گردش آب در طبیعت برگردانده شود. در لرستان پس از گذشت سالیان سال هنوز پنج شهرستان الشتر، نورآباد، ازنا، دورود و کوهدشت فاقد سیستم تصفیهخانه فاضلاب هستند و علیرغم کلنگزنی برخی از این پروژهها هنوز به بهرهبرداری نرسیدند.
اردیبهشت ۹۴ آغاز عملیات اجرایی تصفیهخانههای لرستان توسط مدیرعامل آبفای لرستان و استاندار وقت خبری شد. در این سال حمیدرضا کرموند به رسانههای استان اعلام کرده بود یکی از اقدامات مهم آبفا در این سال آغاز عملیات اجرایی پنج طرح تصفیهخانه فاضلاب در شهرهای الشتر، دورود، ازنا، کوهدشت و نورآباد است. پس از این صحبت، آغاز عملیات اجرایی تصفیهخانهها در سال ۹۴ در حد وعده باقی ماند و محقق نشد. پس از گذشت دوسال، وعدهها رنگ واقعیت به خود گرفت و آغاز عملیات اجرایی تصفیهخانه فاضلاب شهر کوهدشت با حضور مسئولین ارشد لرستان و شهرستان کلید خورد. پروژههای مذکور طبق گفته مدیرعامل آبفا باید طی دو سال به بهرهبرداری میرسیدند ولی افتتاح و بهرهبرداری تصفیهخانهها طبق وعده در دو سال هم محقق نشد و چندین سال است مردم این شهرها همچنان چشم انتظار هستند تا بلکه این پروژهها به انجام برسند.
پایان ۱۴۰۲ زمانی برای افتتاح مدیرعامل شرکت آب و فاضلاب لرستان بهمن سال گذشته نیز گفته بود: پنج تصفیهخانه فاضلاب در شهرهای دورود، کوهدشت، نورآباد، ازنا و الشتر در دست ساخت است که شامل دورود با یک مدول و ظرفیت ۲۲ هزار مترمکعب در روز، تصفیهخانه فاضلاب ازنا با دو مدول و ظرفیت ۱۱ هزار و ۱۳۰ مترمکعب در روز، تصفیهخانه فاضلاب الشتر با دو مدول و ۱۰ هزار مترمکعب در روز، تصفیهخانه فاضلاب نورآباد با دو مدول و ۱۲ هزار مترمکعب در روز و تصفیهخانه فاضلاب کوهدشت با یک مدول و ظرفیت ۲۴ هزار و ۴۵۰ مترمکعب در روز در حال ساخت هستند.
کرموند خاطرنشان کرد: احداث تصفیهخانه فاضلاب و بهرهبرداری از آن در ارتقاء سطح بهداشت و سلامتی جامعه مؤثر است که امیدواریم با جذب اعتبار بهموقع و همکاری سایر دستگاههای دولتی این پنج تصفیهخانه فاضلاب تا پایان سال ۱۴۰۲ به بهرهبرداری برسند. وی در خصوص آخرین وضعیت این تصفیهخانه گفت: با توجه به اهمیت و گسترش احداث شبکه و تصفیهخانه فاضلاب در شهرهای بالای ۲۰ هزارنفر در کشور، در لرستان در این راستا فعالیت قابل قبولی در سالهای نه چندان دور از جمله در سال ۱۳۹۵ توسط شرکت آبفای استان مانند آغاز عملیات اجرایی ۵ تصفیهخانه در دورود، کوهدشت، نورآباد، ازنا و الشتر انجام شد البته ناگفته نماند که پروژه شهرستان نورآباد قبل از سال ۹۰ شروع شده بود اما به دلیل عدم توانایی پیمانکار این پروژه در سال ۹۰، با یک رویکرد و نگاه جدید و به خصوص در سال ۹۴ در چارچوب و فرآیندهای قانونی واگذاری انجام گرفت.
مدیرعامل شرکت آب و فاضلاب لرستان اضافه کرد: براساس چشماندازی که شرکت آبفا در نظر گرفته چنانچه این پنج تصفیهخانه به بهرهبرداری برسند تقریبا تمامی شهرهای بالای ۲۰ هزار نفر لرستان تحت پوشش شبکه فاضلاب قرار میگیرند.
کرموند بیان کرد: بحث تصفیه خانه فاضلاب میتواند در مسائل زیست محیطی و دفع بهداشتی و اصولی فاضلاب و موارد مرتبط با پساب فاضلاب که امروزه جایگزینی برای استفاده زا آبها شرب مورد استفاده قرار میگیرد. این مسئول با بیان اینکه پیشبینی شده بود که در شهر ازنا ۵۵ هزار نفر، الشتر ۴۰ هزار، نورآباد ۴۵ هزار نفر، کوهدشت ۹۰ هزار و در دورود ۱۲۴ هزار نفر با اجرای این پروژهها تحت پوشش شبکه و فرآیند دفع بهداشتی و اصولی فاضلاب قرار گیرند، افزود: به لحاظ پیشرفت ساختمانی این پروژهها نزدیک به ۶۵ تا ۷۰ درصد پیشرفت ساختمانی دارند؛ پیش بینی این است که در سال ۱۴۰۳ این تصفیهخانهها را وارد مدار کنیم البته به شرطی که اعتبارات مدنظر شرکت آبفا به موقع تامین شود. شبکه فاضلاب ازنا ۴۵۰ میلیارد تومان اعتبار نیاز دارد وی بیان کرد: در حال حاضر برای فرآیند شبکه فاضلاب شهرستان ازنا رقمی معادل ۴۵۰ میلیارد تومان اعتبار نیاز است تا تصفیهخانه فاضلاب و شبکه جمعآوری فاضلاب آن به بهرهبرداری برسد؛ اگر با توجه به افزایش قیمتهایی که موجود است، بتوانیم از همه ابزارهای قانونی که مدنظر شرکت آبفاست از جمله تهاتر، ماده ۵۶، دریافت تسهیلات بانکی این پیش بینی میشود که در سال ۱۴۰۳ بخشی از این پروژهها را به بهرهبرداری برسانیم. کرموند با بیان اینکه در مجموع پیشرفت
سیستم بهداشتی و اصولی برای بهبود وضعیت بهداشتی و اصولی جمع آوری دفع و تصفیه فاضلاب این شهر از سال ۷۹ آغاز شد که متاسفانه به نتیجه نرسید.
ابراهیمی بیان کرد: برای فاضلاب نورآباد نیز در سفر اخیر هیات دولت به لرستان ۷۰ میلیارد تومان تامین اعتبار شد. وی افزود: همچنین از ردیف بودجه ۳۰ میلیارد تومان برای آن تامین اعتبار شده است. نماینده مردم سلسله و دلفان در مجلس شورای اسلامی بیان کرد: با پیگیریهای انجام شده و با استفاده از ظرفیت ماده ۵۶ مجوز تامین اعتبار هر دو پروژه تصفیهخانه فاضلاب الشتر و نورآباد به شکل کامل اخذ شده است.
ابراهیمی بیان کرد: تصفیهخانه الشتر ۱۵۰ میلیارد تومان و نورآباد ۲۵۰ میلیارد تومان اعتبار برای تکمیل میخواهد. تکمیل تصفیهخانه فاضلاب دورود تا ۱۴۰۵ در این خصوص علی سالاروند، مدیرکل حفاظت محیط زیست لرستان نیز، بیان کرد: در حال حاضر شهرستانهای خرمآباد، بروجرد، پلدختر و الیگودرز دارای سیستم تصفیه فاضلاب هستند. وی با بیان اینکه در شهرستانهای بزرگ استان شبکههای فاضلاب تا بالای ۹۰ درصد تکمیل شده است، افزود: با وجود تکمیل شدن شبکه، فاضلاب را مستقیم وارد رودخانه میکنند چون سیستم تصفیه فاضلاب آنها کامل نیست.
مدیرکل حفاظت محیط زیست لرستان بیان کرد: براثر آخرین آماری که شرکت آبفای لرستان دریافت کردیم برای شهرستانهای بزرگی همچون دورود، تا سال ۱۴۰۵ سیستم تصفیه فاضلاب آنها تکمیل خواهد شد. سالاروند افزود: شبکه در شهرهای نظیر بروجرد، قسمتهایی از خرمآباد و جنوب پلدختر، گاهی اوقات کامل نیست و مقداری از فاضلاب که البته قابل حل نیز است وارد رودخانه میشود و بارها و بارها تذکراتی دادیم تا این مشکلات برطرف شود. پروژههای تصفیه فاضلاب در لرستان اعتبار محور است وی با بیان اینکه پروژههای تصفیه فاضلاب در لرستان اعتبار محور است، عنوان کرد: ۶۰ درصد جمعیت شهری استان تحت پوشش تصفیه فاضلاب هستند و در این راستا به لحاظ پوشش جمعیتی در کشور وضعیت خوبی را داریم، ۴۰ درصد شهرستانهای بزرگ استان سیستم تصفیه فاضلاب دارند. مدیرکل حفاظت محیط زیست لرستان اضافه کرد: در سفر اخیر هیات دولت به لرستان اعتبارات خوبی برای تصفیهخانهها لحاظ شده و با این تخصیص اعتبارات، اعلام شده تا سال ۱۴۰۵ تصفیهخانهها تکمیل میشود. پایان امسال تصفیهخانه ازنا در مدار قرار میگیرد وی ادامه داد: در بازدیدی که از تصفیه خانه ازنا داشتیم مسئولین قول دادند که تا پایان امسال تصفیهخانه آن در مدار قرار گیرد. مدیرکل حفاظت محیط زیست لرستان خاطرنشان کرد: مشکل اساسی در دورود، نورآباد و کوهدشت است البته در مابقی شهرهای استان نیز مشکل داریم اما فاضلاب نورآباد مستقیم وارد رودخانه بادآور میشود؛ فاضلاب دورود نیز وارد رودخانه تیره میشود؛ البته آنالیزهایی که در پایین دست انجام شده نشان میدهد که ضریب خودپالایی رودخانه بالاست و مشکل آنچنان حادی نداریم و این آلودگی وارد خوزستان نخواهد شد.
سالاروند تصریح کرد: مشکل اصلی ورود فاضلاب شهرستان دورود در داخل شهر و ورود آن به رودخانه تیره بوده و هیچ راهی نمانده و حتی رئیس آبفای شهرستان را به دستگاه قضایی معرفی کردیم اما به علت نبود اعتبار در استان و شهرستان این مسئول تبرئه شده است. استانهای پایین دست شاکی دورود و نورآباد وی اضافه کرد: نیاز است تصفیهخانه شهرستانهای دورود و نورآباد را که در برخی مواقع استانهای پایین دست شاکی آنها هستند در اولویت انجام کار قرار دهند. مدیرکل حفاظت محیط زیست لرستان بیان کرد: اعتبارات قطره چکانی پاسخگو برای تکمیل این پروژهها نخواهد بود. با توجه به اینکه فاضلابها یکی از عوامل آلودگی محیطزیست هستند امیدواریم این پروژهها همچنان در وضع فعلی باقی نمانده و مسئولین استان پیگیریهای خود جهت جذب اعتبارات ویژه را انجام دهند. آزیتا یوسفیان