کد خبر: 3351
سه شنبه , 18 دی 1403 - 13:53
جاني دوباره در ورزنه

به گزارش مهرگان پرس،جاني اینجا امید حرف می­زند، از نو شروع کردن برایشان غریب نیست و دوباره ایستادن معنا دارد. روزگاری دیارشان حال خوبی داشت و پُر بود از باغ و سرسبزی، مردمش هم همینطور، اقتصادشان هم به راه و روزی فراوان.

روزگار بر وفق مرادشان پیش نرفت و خشکسالی آمد، آب کم شد و آبادانی هم کم کم رخت از این دیار بربست. از ورزنه می­گوییم، از دیاری که در سال­های نه چندان دور پُر بود از باغ و آبادانی، شهری که قطب تولید گندم و پنبه بود. بیش از 90 درصد مردمش کشاورز و دامدار بودند و جنس کار و عشقشان هم همین بود. اما خشکسالی با این دیار کینه کرد و از آن باغ­های سرسبز چیزی جز صحرای خشک برجای نماند.

ورزنه دیگر حالش خوب نبود، بی آبی شادابیش را گرفته و مشکلات اقتصادی بسیاری با خودش آورده بود. درگیری­های اقتصادی، مناسبات اجتماعیشان را هم بهم ریخته و مردمش از لحاظ روحی و روانی تحت فشار بودند. مردمانی که روزگاری کسب­شان رونق داشت حالا بر سر آب تنش هایی بین­شان بوجود آمده بود. اما دیگر ورزنه­ای­ها نتوانستند دست روی دست بگذارند که مشکلات بر آنها غلبه کند، بلکه مردم این دیار چاره کار را در اقتصاد جایگزین دیدند. آنها همت کردند و به فکر شروعی دوباره افتادند. تغییراتی در این خاک رقم خورد، امیدی که در دل مردم ورزنه بود جوانه زد و به سمت حال خوب قد کشید.

جواد حاتمی فعال اجتماعی در ورزنه به این تغییرات اشاره می­کند، به سختی­هایی که در مسیر کار داشتند. می­گوید این جمله رهبرانقلاب که "هرجا رفتیدآنجا را مرکز عالم بدانید و بسم اله بگویید و شروع کنید" را نقشه راهمان قرار دادیم و بسم­الله را گفتیم.

 

اعتقاد دارد رسیدن به تمدن و جامعه تمدنی از مجامع کوچک شکل می­گیرد و اگر در هرجایی حرکت­هایی از جنس کار و امید انجام و منجر به موفقیت شود والبته بعد تکثیر و تبدیل به گفتمان در جامعه بزرگتر شود، قطعا تکه­ای از پازل تمدن اصلاح می­شود. ایده­آلم این چنین جامعه­ای بود که با مجموعه نهاد مردمی رسالت آشنا شدیم، آنها بستری برای هم­افزایی و همیاری اجتماعی فراهم کردند. جنس کار و بسترشان را باور داشتیم و کار در ورزنه کلید خورد. هدفمان این بود مردم از این بستر بهره­مند شوند و درهمین راستا کانون همیاری اجتماعی آیت­اله فاضل ورزنه شکل گرفت. 

پنج سالی از شکل­گیری این کانون می­گذرد، یک هزار و 300 عضو دارد و260هسته کارآفرینی اجتماعی در آنجا رونق گرفته و به فکر توسعه کارشان هستند.

نور امید در دل ورزنه­ای­ها زنده شده، مردم به واسطه تعامل و همیاری اجتماعی بسیاری از گره­های زندگیشان را باز کرده و با اقتصاد جایگزین به ورزنه رونقی دوباره دادند.

حاتمی راهبر کانون همیاری اجتماعی آیت­اله فاضل ورزنه شده و دغدغه کاروکسب مردم این دیار را دارد. خودشان صندوق قرض­الحسنه ومرکز نیکوکاری دارند اما با بهره­مندی از زیرساخت­هایی همچون همیاری اجتماعی و با تعریفی که در الگوی تعالی اجتماعی رسالت شده، برای حل مشکلات مردم آنها را هم افزایی کرده است. می­گوید اشتغال خرد و خانگی اعضای خانواده را درگیر می­کند و به تعبیر رسالتی­ها هر خانه یک کارخانه می­شود و در ورزنه نیز خیلی از کارها در خانه انجام می شود. یک کارگاه تولید جاروبرقی داریم که دوتا از قطعات و وسایل مورد نیاز آن(سیم جمع­کن و کیسه­های جارو برقی) توسط هسته­های کارآفرینی اجتماعی در خانه تولید می­شود و برای مونتاژ به کارگاه ارسال می­شود.

رضا یکی از ساکنین ورزنه و عضو هسته کارآفرینی اجتماعی دام سنگین در تالاب گاوخونی شاخ کنار است. روزگاری به کشت گندم و پنبه مشغول بود که بی آبی زمینگیرشان کرد و حالا در قالب این هسته مشغول به کار است.

شجاعی هم عضو هسته کارآفرینی اجتماعی پوشاک است، حال بد ورزنه تغییرات بدی در زندگی آنها بوجود آورده بود، همسرش بیکار شده و خودش الان نان­آور و سه فرزند دارد. با خرید چرخ و ملزومات خیاطی از ام بازار مشغول به فعالیت و با تهیه چرخ گلدوزی برای دخترش هم به فکر توسعه کارشان است.

راهبر کانون همیاری اجتماعی آیت­اله فاضل ورزنه، تولید و پرورش بلدرچین، زنبور عسل، قالیبافی و...از دیگر مشاغلی می­داند که در این دیار شکل گرفته و روزی آنها شده است.

حاتمی اعتقاد دارد ایجاد غرفه مجازی در ام­بازار از سوی هسته­ها و فرهنگ­سازی آن می­تواند اسباب ترویج این کارو کسب­ها را فراهم و موجب رونق اقتصادی در جامعه شود.

می­گوید اتفاقات خوبی که در ورزنه به ارمغان آمده، حاصل پشتکار مردم این دیار، مشاوره و همراهی رهیاران انجمن حامیان فرهنگ قرض­الحسنه و کارآفرینی اجتماعی و نیز بهره بردن از ظرفیت سازمان­هایی  همچون کمیته امداد امام خمینی (ره)، وزارت ورزش وجوانان و سازمان بهزیستی است.

این فعال اجتماعی بی­آبی و خشکی زاینده­رود را زمینه­ساز مشکلات زیادی قلمداد می­کند اما با این وجود اعتقاد دارد جامعه و قشرجوان منتظر حل این مشکل نمی­مانند و خودشان را به سمت اقتصاد جایگزین سوق می­دهند و این خود یک برکت است. تا وقتی یک شغل هست ذهن انسان محدود است و با وجود مشکلات و مسایل این چنینی ذهن افراد شکوفا می­شود و به فکر چاره میفتد.

حاتمی می­گوید الان ورزنه اقتصاد مالی خوبی دارد و این مرهون حرکت مردم وجوانان به سمت اقتصاد جایگزین است.

ورزنه وآنچه درآن اتفاق افتاد تبلور امید و زندگی است، نمادی از همت و پشتکار مردم. اینجا حرف از شدن است از همیاری اجتماعی و همدلی، حرف از ساختن است و آبادکردن. به امید همتی از جنس مردم این دیار برای ساختن ایرانی آباد.