کد خبر: 3355
يكشنبه , 10 فروردین 1404 - 16:34
از فرش تا عرش

فاطمه عزيزپوريان طي گزارشي با عنوان از فرش تا عرش به بانوي قاليباف بويين زهرايي مي پردازد.

به گزارش مهرگان پرس،به بلنداي تاريخ شاهد حضور زناني بوديم و هستيم كه وقتي حرف از عزم و اراده به ميان ميايد زبان از بيان همت بلندشان قاصر است. زناني كه با پشتكار و توكل خود سهم بسزايي در اقتصاد جامعه داشته و دارند. مژگان صفيعي از نژاد اين زنان است كه زندگي را نه با دست كه با تمام وجودشبا نخ­هاي رنگارنگ قالي به تصوير مي­كشد، بانويي جوان از بوئين زهراي استان قزوين.

گره­اش با بقيه گره­ها فرق دارد، حكايت از نقش و نگار و زيبايي­هاي زندگي دارد، گره مي­زند تا مشكلي را باز كند، گره­اش از فرش به عرش مي­رساند و روح زندگي در آن دميده است چراكه با هر دار قالي كه علم مي­كند و هرتاروپودي كه در هم مي­تند، ريسمان زندگي را محكم­تر مي­كند.

از كودكي و نوجواني در دلِ آرزوهاي كوچكش، نقش­هاي بزرگي براي تنيدن داشت، آنچه كه دوست مي­داشت را آرام با خود نجوا مي­كرد تا پرهياهو به ارمغانش بياورد.  قالي بافي را دوست داشته و آرزوي خودش و خواهرش احياي طرح­هاي قديمي بوده است، به آرزويش رنگ و بوي واقعيت داد، آستين بالا زد ونقش آفريد.

 هنر قالي بافي از قديم مورد علاقه زنان بوئين زهرا بوده و به نوعي با آن آشنايي دارند، صفيعي هم كه دستي در اين هنر دارد ابتدا به تنهايي شروع كرد و بعد از سال­ها فعاليتش را در قالب تعاوني قالي­بافي نقش جهان ادامه داد. فعال اجتماعي است و دغدغه زنان و دختران شهر وديارش را دارد. كارش را گسترش داد، به روستاها مي­رفت و به آموزش بانوان مي­پرداخت. زناني كه تا پيش از اين درگير مشكلات اقتصادي بودند امروز نان آور و يا كمك خرج خانواده شده­اند. بيشتر مردم بوئين زهرا او را مي­شناسند و به نيكي از او ياد مي­كنند، خود را مديون او مي­دانند و حالا هركدام در كارشان حرفه­اي شدند و مستقل فعاليت دارند.

حسيني  كه اهل يكي از روستاهاي بوئين زهرا است، مي­گويد بعد از تحصيل دنبال علاقه­ ام به هنرهاي دستي رفتم و از طريق يكي از دوستان به خانم صفيعي معرفي شدم كه همين آشنايي به راه­اندازي يك كارگاه قالي بافي در يكي از منازل روستايمان ختم شد.

بانوي ديگر از روستاي رودك مي­گويد سال95 خانم صفيعي به اين روستا آمدند وبه34نفر از بانوان قالي بافي و گليم بافي را آموزش داد و بعد ازآن يكي از بانواني كه مهارت داشت و داراي كارت مربيگري بود دو روز در هفته اين هنر را آموزش مي­دهد.

يكي از بانوان كه در حال حاضرقالي بافي منبع درآمد خودش و همسرش شده، مي­گويد از طريق يكي از زنان روستا با خانم صفيعي آشناشديم و از وي دعوت كرديم كه علاقمندان اين روستا را آموزش دهد، بعد از آموزش هم با همياري تعدادي از زنان، محلي را اجاره و دارهاي قالي را علم كرديم. همسرم هم علاقمند به اين كار شد وبعد از آموزش با وام قرض­الحسنه و دراختيارگرفتن وسايل و ابزار لازم مشغول به كار شد.

 ظاهروباطن كارش زيباست، او از ابتدا آرزويش همين بود كه دستي بگيرد، نيتش ستودني بود و باياري خداوند دست­هاي زيادي گرفت و نتيجه­اش شد اينكه جز38 بانوي شاخص كشور شود. او كه حالا كارآفرين برتر كشور نيز شناخته شده، راهبركانون همياري اجتماعي نقش جهان بوئين زهرا است و مي­گويد یاری رساندن به اقشار مختلف روستایی که دنبال­روی هنرهای دستی همچون قالی بافی بودند و اشتغال آنها در اين حرفه­ها، انگيزه­ام در اين مسير شده است.

  وي كه از طریق اداره کار،تعاون و رفاه اجتماعی با فعاليت­هاي انجمن حاميان فرهنگ قرض­الحسنه و كارآفريني اجتماعي آشنا شده بود، مي­گويد فعاليت­هاي اين انجمن باعث تقویت اشتغال خرد و خانگی در مناطق محروم و کمتر توسعه یافته می­شود و سازمان­های رهیاری به عنوان زنجیره هدفمند این مجموعه را در رسیدن به اهداف نهایی یاری می­رسانند.

صفيعي كه خودش نقش به سزايي در احياي طرح­هاي قديمي قالي بافي دارد، يادآور مي­شود الگوی تعالی اجتماعی رسالت باعث ترویج و تقویت مشاغل خانگی همچون قالی­بافی، گلیم­بافی، فرش دستی و ..... می­شود که با گذر زمان در اذهان آحاد جامعه کمرنگ شده بود.

حالا دارهاي قالي در خانه­هاي بسياري از زنان بوئين زهرا علم شده و درواقع همان هرخانه يك كارخانه به ارمغان آمده و اين همان آروزي مژگان صفيعي است كه فرهنگ اصيل ايراني سينه به سينه منتقل شود، همچنين اميدوار به اينكه با مشاوره و راهنمايي انجمن و در اختيارگذاشتن ابزار لازم از سوي بازاراعضا مردم بيشتري كه سرمايه لازم براي كار ندارند به حرفه مورد علاقه­شان روي بياورند و به ترويج آن نيز بپردازند.

صفيعي بعد از گذشت اين سال­ها علاوه بر ثبت آموزش بيش از 1300نفر و اشتغالزايي دهها نفر از زنان بوئين زهرا در كارنامه كاري خود نشان داد كه مي­توان با خودباوري نقش مهمي در اقتصاد وآباداني جامعه داشت. اين بانوي كارآفرين كه افق كاريش نه براي بوئين زهرا و قزوين كه به فكر فروش بين المللي است، اميد دارد زنان و دختران سرزمينش با توانمند شدنشان ياريگر اقتصاد خانواده و جامعه باشند.

شنيدن داستان زندگي وكار زناني همچون صفيعي كه بارها تجربه شكست و بلند شدن را دارند، آموزه­هاي بسياري به دنبال دارد، زناني كه با همت بلندشان نقش بسزايي در خودباوري و توانمندشدن ديگران دارند. زناني كه با عزم راسخ،­ حرف و آرزوهايشان را به سمت مسير كار و تلاش هدايت كرده و امروز هركدام سهمي در آباداني اين خاك دارند.