کد خبر: 3353
دوشنبه , 27 اسفند 1403 - 19:28
همياري اجتماعي به رسم فرشتگان سيستاني

فاطمه عزيزپوريان طي گزارشي به همياري اجتماعي به رسم فرشتگان سيستاني می پردازد.

به گزارش مهرگان پرس،از خطه سيستان و فرزند ايران زمين است، چنان مشق مادري مي­كند كه گويي از ازل براي مادر بودن خلق شده است. حامل روايت­هاي زيبايي از دختران و زنان سرزمينش است كه هركدام در دل خود داستان­هاي بيشماري دارند. ايران را مادر مردمش مي­خواند و عِرق خاصي به نام وپرچم كشورش دارد، همت گماريده كه به توان خودش سهمي هرچند اندك در حال خوب همنوعانش داشته باشد. كلام صغري ذكايي شورخاصي دارد، با هيجان دروني خود از شهروديارش مي­گويد، از اصالت مردمانش از زابل، سيستان و ايران زمين. سه دختر و يك پسر دارد اما خودش را مادر فرزندان سيستان مي­داند.

از روزگار خوب سيستان مي­گويد، روزهاي پرآب اين منطقه، روزهايي كه آب برايشان آباداني مي­آورد و اقتصادشان رونق خوبي داشت. صياد، صيد مي­كرد و كشاورز، كشاورزي،  اما گويي با بي آبي امروز، آباداني هم از اين ديار رخت بربسته است. چاره را در كار جهادي مي­بيند و به سهم خود آستين بالا مي­زند. ذكايي از زنان غيرتمند سيستانِ ايران است هنرش در خامه­دوزي، سياه­دوزي و سوزن دوزي است كه با هنر نخ و سوزنش مشكل زنان ودختران زيادي را وصله زده و مناسب قواره شان دوخته است. اعتقاد دارد هنر هر دياري پيشاني آن منطقه است ونبايد به دست فراموشي سپرده شود. حالا با مدد از همين فرهنگ و هنر به ياري همشهريانش آمده و به قول خودش مي­خواهد بانوان اين ديار توانمند شوند.

او حالا كارش را شروع كرده و اين هنرش را آموزش مي­دهد، به يك منطقه و روستا بسنده نكرده و كار را گسترش داده است. روستاييان براي آموزش دعوتش مي­كنند و او نيز با دل و جان در مسجد هر روستا مستقر و براي زنان و دختران مشق خياطي و سياه دوزي مي­كند. ذكايي پاي كار است و تاآخر آموزش كنار روستاييان مي­ماند، حلقه آموزش را روز به روز گسترده تر مي­كند و تا به امروز بانوان بسياري را در اين حرفه­ها توانمند كرده است.

اشرف اهل يكي از روستاهاي نزديك مرز است ومي­گويد فيلم آموزش خانم ذكايي را در يك گروه تلگرامي ديدم و با تعدادي از زنان روستا از وي دعوت كرديم تا به ما هم آموزش بدهد و حالا بعد از مدتي مشغول به كار هستيم و درآمد داريم.

سميه كه اهل روستاي حيدرآباد است و حالا با دوستان و زنان و دختران روستايشان خامه­دوزي مي كنند، مي­گويد خود را مديون آموزش­هاي خانم ذكايي مي­دانيم و هر كدام از ما در حال حاضر از همين خامه­دوزي كسب درآمد مي­كنيم. يگانه هم علاوه بر دوخت سيستاني، آموزش دوخت سرويس خواب و آشپزخانه ديده و يك سالي مي­شود كه مشغول به كار است.

ذكايي تاكنون بيش از هزار نفر را آموزش داده و گروهي به نام فرشتگان سيستان تشكيل داده تا هم از طريق اين گروه با آنها در ارتباط باشد و هم زنان و دختران بيشتري را به جمع­شان دعوت و آموزش دهد.

اعتقاد دارد انجام همين كارها و بزرگتر كردن اين گروه­ها سهم بسزايي در اقتصاد و اشتغال سيستان دارد و مانعي براي كوچ از اين منطقه خواهد بود. او با ترويج نذرآموزش به فكر گسترده تر كردن اين زنجيره است و مي­گويد هركسي كه خودش آموزش مي بيند و به درآمدزايي مي رسد نذر مي كند به آموزش بقيه بپردازد و با همين روال اين سفره بزرگ و بزرگتر خواهد شد.

ذكايي زندگي را زيبا مي­بيند و دوست دارد زنان و دختران ديارش هم اين ديدگاه را داشته باشند، مي­گويد بايد جهادي كار مي كنيم و براي بقيه الگو باشيم. با راهنمايي ومشاوره رهياران انجمن حاميان فرهنگ قرض­الحسنه و كارآفريني اجتماعي و در قالب الگوي تعالي اجتماعي رسالت كار را پيش مي­برد به طوري كه تا به امروز در اين منطقه 60 هسته كارآفريني اجتماعي شناسه گرفتند و در ام بازار فعاليت دارند.

اين بانوي زابلي كه به عنوان راهبر اجتماعي فعاليت دارد توانمند شدن زنان و دختران ديارش را مهمترين دليل براي ورود به اين وادي عنوان مي­كند و اظهار مي­دارد وقتي با همت خود مردم و با سرمايه­اي اندك تغييري بسيار شيرين در زندگي همنوعانم رقم مي­خورد انگيزه­ام براي ادامه چند برابر مي شود و يقين دارم ما مي­توانيم دليل حال خوب همديگر باشيم. از بانوي معتادي مي­گويد  كه امروز خودش نان آور است و ديگران را آموزش مي دهد و ديگري كه بخاطر مشكلات اقتصادي قصد متاركه داشت و حالا به بركت همين نخ و سوزن به زندگي برگشته است. اعتقاد دارد همگي گوياي اين است كه هنوز مهرباني و اميد حرف­ها براي گفتن دارند، مهرباني زناني همچون ذكايي روزنه اميد را در دل همنوعانش روشن نگه مي دارد و افق راه فردايشان مي شود. ذكايي با هنر خياطيش برشي بزرگ از همياري اجتماعي مناسب قامت منطقه اش زد تا بانخي به ضخامت قرض الحسنه، جامه­اي از جنس كارآفريني اجتماعي براي زنان و دختران سيستان بدوزد.

حالا زنان و دختران بسياري نان­آور سفره شان شدند و بسياري ديگر كار را توليد مي­كنند و همسرانشان در بازار به فروش مي­رسانند. امروز آنچه اين بانوي زابلي نيت كرده بود، عملي شد و براي فردا با همراهي انجمن حاميان قرض­الحسنه و كارآفريني اجتماعي انديشه­اي فراتر در ذهن دارد.