91 درصد سوخت تحویلی به نیروگاه‌ها گاز طبیعی است

مدیرعامل شرکت ملی پخش فرآورده‌های نفتی با اشاره به اینکه در کلانشهرهای تهران، اصفهان، اراک و کرج مصرف مازوت نداریم، گفت: در کلانشهرهایی که آلودگی هوا وجود دارد، سهم مصرف مازوت صفر بوده است.

به گزارش مهرگان پرس، میزگرد برنامه طبیعت 360 درجه شبکه دوم سیما با عنوان تاثیر سوخت مازوت بر آلودگی هوا با حضور کرامت ویس کرمی، مدیرعامل شرکت ملی پخش فرآورده‌های نفتی، داریوش گل علیزاده، معاون دفتر هوا و اقلیم سازمان حفاظت محیط زیست و ساناز جعفرزاده، مسئول محیط زیست شرکت مادرتخصصی برق حرارتی برگزار شد.
کرامت ویس ‌کرمی، مدیرعامل شرکت ملی پخش فرآورده‌های نفتی در این نشست با اشاره به وضعیت مصرف مازوت در نیروگاه‌های کشور، گفت: در تمام دنیا برای تامین سوخت صنایع و نیروگاه‌ها علاوه بر سوخت اولیه که در کشور ما گاز طبیعی است، بایستی براساس استانداردهای بین‌المللی سوخت دومی برای استفاده در شرایط بحرانی و یا افت فشار و قطعی گاز ذخیره‌سازی شود.
وی با تاکید بر اینکه استفاده از سوخت دوم نیروگاه‌ها با رعایت مسائل زیست‌محیطی است، افزود: از ابتدای سال تاکنون 91 درصد سوخت تحویلی به نیروگاه‌ها گاز طبیعی، 4.5 درصد نفت و گاز و 4.5 درصد آن مازوت بوده است. سال گذشته حدود 15 میلیارد لیتر سوخت مایع در نیروگاه‌ها مصرف شده بود که امسال مجموع گازوئیل و مازوت مصرفی در این واحدها 4.5 میلیارد لیتر آن هم براساس درصد اعلامی بوده است.
ویس‌ کرمی با اشاره به طرح موضوع مصرف مازوت در نیروگاه شازند، گفت: این نیروگاه بیش از 99 درصد سال از سوخت گاز طبیعی مصرف کرده است و در حال حاضر نیز نیروگاه شازند مازوتی مصرف نمی‌کند که بخواهد نقشی در آلودگی هوای مناطق پیرامونی خود داشته باشد.
مدیرعامل شرکت ملی پخش فرآورده‌های نفتی با تاکید بر اینکه طی هفت سال اخیر هیچ نیروگاهی در تهران از مازوت مصرف نکرده است، ادامه داد: در تهران تنها یک نیروگاه قابلیت استفاده از این سوخت را دارد که مخزن مازوت آن نیز پلمپ شده و در طی هفت سال اخیر یک لیتر مازوت هم نسوزانده است.
وی با اشاره به اینکه در کلانشهرهای تهران، اصفهان، اراک و کرج مصرف مازوت نداریم، گفت: در کلانشهرهایی که آلودگی هوا وجود دارد سهم مصرف مازوت صفر بوده است.
ویس‌ کرمی بر لزوم بهینه‌سازی مصرف انرژی تاکید کرد و گفت: به هر حال شدت مصرف انرژی در کشورمان بسیار بالاست و اگر تنها 10 درصد در مصرف گاز بخش خانگی صرفه‌جویی کنیم، در پیک زمستان حدود 70 میلیون مترمکعب مصرف گاز صرفه‌جویی شده و تمام مشکلات ما در این بخش برطرف خواهد شد.
 
نقش مازوت در آلودگی روزهای ناسالم
ساناز جعفرزاده، مسئول محیط زیست شرکت برق حرارتی نیز در این نشست تلویزیونی با اشاره به نقش مازوت در آلودگی هوا، گفت: خروجی نیروگاه‌ها در زمان احتراق مازوت، ترکیبات اکسید گوگردی است که بایستی سهم آن‌ها در آلودگی روزهای ناسالم مورد ارزیابی قرار بگیرد.
وی با تاکید بر اینکه مازوت سهم قابل توجه و عمده‌ای را در آلودگی هوا به خود تخصیص نمی‌دهد، افزود: به استناد آمار و اطلاعات موجود از سال 94 تاکنون 18 درصد روزهای آلاینده متوجه آلاینده ازن و 88 درصد متوجه آلاینده ذرات بوده و هیچ روز منتسب به آلاینده ساکس و ترکیبات اکسید گوگرد نداشته‌ایم.
جعفرزاده در خصوص نیتروژن موجود در سوخت مازوت کشور، گفت: اگر در سوخت مازوت، نیتروژن وجود داشته باشد طبیعتا زمانی که در محفظه احتراق و در دمای چند هزار درجه سوزانده می‌شود می‌تواند منجر به تولید ناکس شود ولی در مازوت مصرفی کشورمان براساس آنالیز صورت گرفته نیتروژن اولیه در سوخت مازوت وجود ندارد. در این میان بایستی به این مسئله توجه کنیم که تولید ناکس ارتباطی با نوع سوخت مصرفی در نیروگاه‌ها ندارد چون در فرایند احتراق سوخت به هر حال ناکس احتراقی تولید خواهد شد.
مسئول محیط زیست شرکت برق حرارتی با تاکید بر اینکه این سوخت به صورت مستمر مورد پایش قرار می‌گیرد، ادامه داد: بدین منظور در کشور ما فیلتر اکسید نیتروژن برای مازوت استفاده نمی‌شود. اما در این میان عمده اقدامات صورت گرفته ما در این بخش مربوط به نیروگاه‌های سیکل‌ترکیبی است که عمده اکسید نیتروژن تولیدی نیروگاه‌ها نیز مربوط به این بخش است.
وی در خصوص روند توسعه نیروگاه‌های تجدیدپذیر در کشور، گفت: به هرحال جذب سرمایه‌گذاری در این حوزه چندان بازار جذابی نداشته است ولی با این وجود از سال 94 تا پایان سال گذشته شاهد افزایش 163 درصدی سهم تجدیدپذیرها بوده‌ایم. روند توسعه این نیروگاه‌ها با اینکه در کشور ما دیر شروع شده ولی طی چند سال اخیر رشد قابل توجهی داشته است.
مسئول محیط زیست برق حرارتی با تاکید بر اینکه سوخت مایع موجب بروز محدودیت‌های بهره‌برداری در نیروگاه‌های حرارتی می‌شود، اضافه کرد: با اندکی صرفه‌جویی در مصرف گاز مطمئنا سوخت مورد نیاز نیروگاه‌ها نیز به صورت کامل در فصل زمستان تامین خواهد شد و دیگر شاهد بروز چالش‌های مرتبط با مازوت نخواهیم بود.
 
عدم مصرف مازوت در کلانشهرهای تهران، اصفهان و کرج
داریوش گل علیزاده، معاون دفتر هوا و اقلیم سازمان حفاظت محیط زیست نیز در این نشست با تاکید بر اینکه در طی چند سال اخیر در کلانشهرهایی همانند تهران، اصفهان و کرج به هیچ عنوان مصرف مازوت نداشته‌ایم، گفت: در حال حاضر 16 نیروگاه در کشور امکان استفاده از سوخت مازوت را دارند که مخزن چهار نیروگاه پلمپ است و در واحدهای باقی‌مانده نیز در روزهای خاص با هماهنگی سازمان محیط زیست این سوخت سوزانده می‌شود.
وی با اشاره به اینکه نسبت به مدت مشابه سال گذشته روزهای ناسالم کمتری داشته‌ایم، افزود: براساس مطالعات صورت گرفته در شهری همانند تهران سهم منابع متحرک اعم از خودروهای دیزلی و بنزین‌سوز در انتشار آلاینده‌های گازی 83 درصد و از منظر انتشار ذرات معلق 60 درصد بوده است.
گل علیزاده با اشاره به طرح موضوع تاثیر مازوت‌سوزی نیروگاه شهیدرجایی بر آلودگی هوای تهران، گفت: در این خصوص باید به این مسئله توجه کرد که مسیر باد محدوده نیروگاه شهید رجایی به سمت تهران نیست؛ از طرف دیگر زمانی که شهر تهران در شرایط وارونگی دما قرار می‌گیرد، با پایداری و سکون هوا مواجه هستیم و اصلا باد مناسبی نداریم که بخواهد آلاینده را منتقل کند.
معاون دفتر هوا و اقلیم سازمان حفاظت محیط زیست تاکید کرد: اگر در تهران حتی اگر تمامی خودروها و سوخت استاندارد باشد، فیلتر رو صنایع مورد استفاده قرار بگیرد و... باز هم هیچ تضمینی وجود ندارد که در شرایط وارونگی هوا آلودگی نداشته باشیم؛ چرا که ظرفیت بارگذاری بیش از حد است.
وی اضافه کرد: علاوه بر اجرای بایدها و تکالیف قانون هوای پاک همانند توسعه و نوسازی حمل‌ونقل عمومی و از رده خارج کردن خودروهای فرسوده، باید در پی نبایدها باشیم؛ یعنی طرح‌ها و پروژه‌هایی که در شهری همانند تهران باعث افزایش آلودگی هوا می‌شود نباید آن را اجرا کنیم.
وی با اشاره به اینکه در فصول سرد مصرف گاز در بخش خانگی و تجاری حدود 20 درصد افزایش می‌یابد، گفت: تنها یک درجه کاهش دمای محیط از سوی مشترکان کمک بسیار زیادی به رفع کمبود سوخت گاز نیروگاه‌ها خواهد کرد.